Ju-jitsu is de allesomvattende vorm van Japanse zelfverdediging (bujitsu/budo). De meeste andere vormen van zelfverdediging zijn hieruit ontstaan. Ju-jitsu kan vertaald worden als ‘soepele techniek’ of ‘vaardigheid van het flexibel zijn, het aanpassen aan de situatie’. Ju-jitsu leert je om je zonder en met wapens tegen één of meerdere tegenstanders te verdedigen.

Door de veelzijdigheid en het aanpassingsvermogen is het ju-jitsu uitgegroeid tot een van de meest effectieve vormen van zelfverdediging.

Een van de belangrijkste kenmerken van ju-jitsu is het allround karakter. De ju-jitsuka is bedreven in stoot-, slag- en traptechnieken, klemtechnieken, houdgrepen, werptechnieken, drukpunten en verwurgingen. Op den duur moet de ju-jitsuka zich kunnen verdedigen tegen alle soorten aanvallen zoals aanvallen waarbij de verdediger wordt vastgepakt, tegen stoten, slagen, trappen en aanvallen met wapens.

Naast de technieken zoals trappen en stoten, klem- en werptechnieken ontwikkelt men belangrijke zaken als doorzettingsvermogen, zelfbeheersing, verantwoordelijkheidsgevoel, sportiviteit, concentratie en doelgericht werken. Daarbij heeft ju-jitsu een positieve invloed op het zelfvertrouwen en de assertiviteit.

Ju-jitsu is ook uitermate geschikt voor vrouwen en senioren die zich willen bekwamen in zelfverdediging, doordat er gebruik wordt gemaakt van de kracht of actie van de tegenstander en zijn zwakke of kwetsbare punten.

Senioren kunnen tot op hoge leeftijd instromen, ook zonder budo- of vechtsportervaring.

Tijdens de training wordt een stevig maar soepel pak gedragen, de ju-jitsugi. Deze kleding is ongeveer gelijk aan die van een judoka. Bij ju-jitsu wordt, net als bij judo en karate, de graad van bekwaamheid onderscheiden door de kleur van de band. Hoe donkerder de band, hoe bekwamer de ju-jitsuka.

Ju-jitsu is in principe geen wedstrijdsport omdat het geen technische beperkingen kent en daardoor voor competitie te gevaarlijk is. Er zijn echter wel veilige wedstrijdvormen ontwikkeld. Zo is er het Fighting-system (aan strenge regels gebonden drie fasen-gevecht), het Duo-systeem (demonstratie van techniek), Random Attacks (demonstratie van zelfverdediging) en zijn er Kata-wedstrijden (demonstratie van vastgestelde stijloefeningen).

DHB heeft aparte jeugd- en seniorengroepen. Al vanaf ca. 7 jaar ben je welkom bij onze ju-jitsulessen.