Bij ju-jitsu wordt het niveau van de ju-jitsuka aangegeven door de band die hij/zij draagt, vergelijkbaar met het bandensysteem in judo, karate, taekwondo etc. Dit wil zeggen dat hij/zij het examen voor die band succesvol heeft afgelegd. Hierdoor zegt de band die hij/zij draagt ook iets over de vaardigheid van de ju-jitsuka. Een hogere graad betekent vaak ook een hoger niveau van vaardigheid.

De verschillende niveaus of graden: 

  1. Witte band, 6e kyu
  2. Gele band, 5e kyu
  3. Oranje band, 4e kyu
  4. Groene band, 3e kyu
  5. Blauwe band, 2e kyu
  6. Bruine band, 1e kyu
  7. Zwarte band, 1e dan

Na het behalen van je zwarte band (1e dan) kun je ook nog examens doen voor 2e tot en met 5e dan. Dangraden vanaf 6e dan zijn graden van verdienste, die kunnen worden toegekend als je bijvoorbeeld veel voor het ju-jitsu betekend hebt. Tot en met vijfde dan wordt de zwarte band gedragen, eventueel voorzien van strepen die de dangraad aangeven. Vanaf zesde dan mag een rood-wit geblokte band gedragen worden.

De examens tot en met bruine band (1e kyu) worden afgenomen door de eigen leraar. Examens voor 1e tot en met 3e dan worden centraal afgenomen in het district en hierbij wordt de kandidaat beoordeeld door een examencommissie van drie onafhankelijke leraren/examinatoren, dus niet de eigen leraar. De examens voor 4e en 5e dan worden centraal landelijk afgenomen en ook hier wordt de kandidaat beoordeeld door een examencommissie van drie onafhankelijke examinatoren (geen leraren uit het eigen district).

De exameneisen tot en met bruine band worden vastgesteld door de eigen leraar. Er is wel een landelijke richtlijn maar de leraar mag dus zelf bepalen wat hij wel of niet vraagt voor een bepaalde graad. De exameneisen voor de dangraden zijn landelijk vastgelegd.

Hoe snel je op examen mag voor een hogere graad is vooral afhankelijk van aanleg en de intensiteit waarmee je traint.

 

Naam1e Dan2e Dan3e Dan4e Dan5e Dan6e Dan
Nico van der Aa 2016          
Thomas Eggen 2013          
Ivo van Lamoen 2015 2019        
Jean Paul Saman 2016   2019        
Winston Vervuurt  x  x  x