Als je eenmaal in het bezit bent van de 1e kyu, oftewel bruine band, is het nog maar één stap naar de zwarte band = 1e dan. Maar dit is niet zomaar een stap. Er zijn behoorlijk wat zaken die je wel moet weten.

 • Om deel te kunnen nemen aan een examen voor 1e dan dient de kandidaat tenminste 3 jaar lid van de JBN te zijn. Bij een onderbroken lidmaatschap moet de kandidaat kunnen aantonen dat hij tenminste 3 jaar lid is geweest
 • Minimum leeftijd 16 jaar, deze leeftijd moet je hebben bereikt op 31 december van het lopende jaar
 • De examenpartner(s) (uke) dienen eveneens lid te zijn van de JBN
 • Je hebt recht op twee herexamens; daarna moet je helmaal opnieuw beginnen

Vanzelfsprekend moet er hard getraind worden en zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. De voorbereidingstijd voor het zwarte bandexamen hangt grotendeels van jezelf af. Dit is mede afhankelijk of je kiest voor een volledig technisch examen (kata) of voor competitie, maar kan ook nog per persoon erg verschillen. Veelal moet je toch rekening houden met een voorbereidingstijd van ongeveer een half jaar tot twee jaar. Ons advies is om regelmatig minimaal één uur per week, buiten je normale lesuur om, te besteden aan je examentraining. Voor deze extra trainingen kun je in overleg, vrijwel altijd, terecht op al onze trainingslocaties en lessen. Het examen staat of valt met een goede valpartner. het is belangrijk dat je elkaar goed aanvoelt. Het elkaar aanvoelen hoeft vaak zijn tijd nodig; dit ontwikkel je veeal niet in één maand. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inzet en de afspraken die je maakt met je examen-partner.

Sinds enige tijd wordt er onderscheid gemaakt in een tweetal uitvoeringsvormen namelijk 'Kodokan' of 'Busen'. Bij DHB trainen we de Kodokan-methode.

Alle danexamens voor de 1e, 2e en 3e dan vinden plaats onder leiding van de Districts Graden Commissie. In het algemeen zijn er 3 examenmogelijkheden per seizoen. Voor iedere examendatum organiseert het district speciale danexamentrainingen, het is aan te bevelen hier aan deel te nemen.  Het adres is:

Dojo De Duinpan
Romboutstraat 78, Made
Tel. 0162 682183

De danexamens worden afgenomen volgens het danexamenreglement zoals omschreven in het JBN bondsvademecum (hoofdstuk 6.2. en 6.07), Voor info: kijk op http://www.jbn.nl en zoek naar bondsvademecum.

 • Tijdens het examen draagt men een witte judo-gi waarop geen andere (merk)tekens zijn aangebracht
 • Als je wordt opgeroepen bij de examinatoren is het netjes je even voor te stellen
 • Loop er rechtop en zelfverzekerd, maar niet arrogant bij
 • Laat bij elke techniek duidelijk de balansverstoring zien
 • Na en tijdens elke techniek moet je het controleren van uke goed kunnen demonsteren, zodat het er niet als los zand uitziet
 • Beweeg over de mat wanneer je je vrije technieken laat zien. Zorg voor de juiste timing wanneer je gaat werpen, zodat uke in de juiste positie staat
 • Werp zoveel mogelijk in de richting van de examinatoren
 • Handel met de juiste intentie. Uke biedt weliswaar niet echte weerstand, maar het moet ook niet zo zijn, dat uke meespringt. Bij combinaties moet je de eerste worp ook echt maken en niet schijnbewegen of aantikken. Ook bij het overnemen moet je echt willen overnemen en niet een soort van teken geven aan uke dat deze moet vallen

Als je eindelijk je eerste dan hebt behaald, kun je je verder ontwikkelen tot een hogere graduatie. Ook kun je een opleiding gaan volgen en je bekwamen tot gediplomeerd judoleider, judoleraar A of judoleraar B, deze opleidingen zijn erkend door het ministerie van WVC. Een opleiding tot scheidsrechter behoort ook tot de mogelijkheden. DHB wil graag aan de kosten voor deze opleidingen bijdragen, informeer hiervoor bij het bestuur.