Vertaald uit het Japans staat er: kara=leeg, te=hand, jitsu=krijgkunst. Als we het vertalen naar het Nederlands is het krijgkunst met de lege hand of nog beter de ongewapende vechtkunst. Binnen dit kader valt dus alles, zolang het maar ongewapend vechten is.

Bij de lagere banden zijn de stoten, slagen, schoppen en trappen de belangrijkste technieken. Hoe hoger de band hoe meer er ook getraind wordt met bevrijdingen, wurgingen, klemmen en werptechnieken, dit allemaal uit karate achtige situaties.Karate-Jitsu is een dynamische sport.  De kunst is om je zelf met armen en benen te kunnen verdedigen.

Karate-Jitsu gaat terug naar het principe van doelmatigheid, waarbij korte en effectieve technieken worden aangeleerd die toepasbaar moeten zijn in de realiteit. Zo zal er onder meer getraind worden op bevrijding uit omvattingen, keelaanvallen en pols-, arm-, en kleding-pakkingen, en natuurlijk ook verdedigingen op stoten, trappen, mes- en stokaanvallen. De verdediging bestaat vaak uit een Ju-Jitsu bevrijdingstechniek gevolgd door een trap of stoot techniek. Dit in tegenstelling tot Ju-Jitsu waarin vaak wordt doorgegaan met een judoworp of een controle techniek. Er wordt zowel gewerkt vanuit het oogpunt van een aanval als van een verdediging, zowel tegen ongewapende als gewapende aanvallers.

De houding is eveneens een punt van aandacht. Het is beter escalatie te voorkomen, en het gevecht moet natuurlijk niet opgezocht worden. Een ander opvallend verschil met het Karate-Jitsu, is dat het traditionle Karate zich kenmerkt door Kata's. Kata is een vast omschreven oefenvorm, mjet diverse technieken die alleen dus zonder partner worden uitgevoerd (in het luchtledige dus). Bij Karate-Jitsu worden de kata's veeal uitgevoerd met of zonder  een partner. Alles draait hierbij om interactie.

Karate Jitsu heeft een positieve werking op het zelfvertrouwen. Respect voor elkaar staan hoog in het vaandel. Jezelf kunnen beheersen is ook een belangrijk onderdeel van de training. Karate-Jitsu is niet ontwikkeld om iemand zomaar aan te vallen, maar je mag jezelf wel verdedigen. Een goede vechtsporter weet ook hoe hij een gevecht moet ontwijken. Uiteraard leer je dit niet in een paar lessen, je moet er serieus mee bezig zijn.

De lessen zijn geschikt voor jeudigen, jongens én meisjes vanaf ca. 14 jaar én voor volwassenen, mannen én vrouwen. Ervaring met een budosport is niet nodig.

Tijdens de training draagt een Karate-Jitsuka een Budogi = Judopak met een sluitband. Dames dragen hieronder een wit shirt.