UPDATE: Sinds 28 november 2016 hebben wij het certificaat zilver!

01-11-2016

Waarom een beleid gezondere kantine Budovereniging. De Hechte Band (DHB) heeft een omgeving waar gezond eten en drinken heel gewoon is. We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in de kantine gezond is, omdat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leden en bezoekers. Daarom werken we volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum.
We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze.
Ieder jaar brengen wij het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan van het Voedingscentrum, daarnaast bekijken we regelmatig de presentatie van de producten en de uitstraling van de kantine.

Sport en gezonde voeding gaan in onze beleving hand in hand. Bij een aantal van onze budosporten krijgt men tijdens wedstrijden te maken met gewichtsklassen. Op verantwoorde wijze gewicht houden/ maken is van groot belang, zeker bij de jeugd die nog in de groei zijn. Wij vinden het belangrijk om kinderen al jong gezonde (voedings-) gewoonten aan te leren.

Om deze reden werken we volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze.

Budovereniging De Hechte Band gaat zeker niet alle minder gezonde producten weghalen of verbieden, maar vooral gezondere dingen aan het assortiment toevoegen.

De kantine van DHB motiveert om gezonder te eten. Dat doen we op de volgende manieren: - De aankleding van de kantine stimuleert leden en bezoekers onbewust om de betere keuze te maken - De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan - Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes

De kantine hanteert deze drie uitstralingspunten: 1. Wij hanteren een duidelijk zichtbare slogan: Gezond kiezen, dát kan ook! 2. Bij het uitgestalde aanbod staan op de opvallende plaatsen de betere keuzes. 3. In de vitrinekoelkast staan de betere keuzes op ooghoogte en de minder gezonde keuzes onderaan.

Alleen reclame uitingen en afbeeldingen van gezondere producten zullen een plaatsje in de kantine krijgen.

De kantine stimuleert water drinken Voor het vullen van een bidon is er een watertappunt aanwezig, hiervan kan men zonder toestemming gebruik maken. Dit tappunt is duidelijk zichtbaar. Ook zijn er flesjes water verkrijgbaar. Water drinken is gezond en heeft geen gevolgen voor het gewicht, thee (zonder suiker) is een goed (warm) alternatief.

In 2016 zijn we gestart met beleid omtrent de 'Gezondere Kantine, met als eerste ambitie dat onze kantine begin 2017 een bronzen kantine is. De Bronzen Kantine voegt aan het bestaande assortiment betere keuzes toe. Binnen elke productgroep in de kantine bied je minstens één betere keuze aan. Bijvoorbeeld volkorenbrood naast witbrood, water naast cola, popcorn naast chips, enzovoort.

Begin 2018 willen we zijn doorgegroeid naar een zilveren kantine. In de Zilveren Kantine is er in elk geval groente of fruit. Je kunt de gezonde producten, zoals broodjes, halfvolle zuivel en fruit, goed zien. De aankleding van de kantine nodigt uit om betere keuzes te maken. Minder gezonde producten zijn er ook nog wel, maar ze zijn in de minderheid.

Huidige stand van zaken - Nu al bieden wij fruit en snackgroenten aan. De verkoopprijs ligt nét boven de inkoopprijs of met een minimale marge - Tosti’s zijn in basis altijd van volkorenbrood - Halfvolle melk maakt deel uit van het basisassortiment - Suiker en koffiemelk liggen niet standaard bij de koffie/theekopjes, dit ligt op een presenteerschaal die een centrale plaats heeft. Daarop staat ook vervangende zoetstof voor de suiker - Het inkoopbeleid is er zo op gericht dat er steeds meer gekozen wordt voor magere / light / halfvolle of zero producten. Dit in het hele arsenaal van levensmiddelen en dranken. Daarnaast proberen we toevoegingen van zout, vet etc. verder te reduceren - Indien er bij speciale gelegenheden gebruik wordt gemaakt van de friteuse dan is deze gevuld met vloeibaar vet. 

DHB heeft geen vergunning voor de verkoop van alcohol, daarom vraagt dit onderdeel maar minimaal beleid. Toch heeft DHB wel duidelijk afspraken over het gebruik van alcohol. - Zo is het niet toegestaan om onder invloed van alcohol aan de sportlessen deel te nemen - Bij nevenactiviteiten die specifiek voor de jeugd zijn bedoeld schenken wij ook geen alcohol aan de volwassenen - Bij nevenactiviteiten (een paar keer per jaar), waarbij vooral volwassenen aanwezig zijn, schenken we in beperkte mate alcohol. Vanzelfsprekend hanteren wij dan de wettelijke minimale leeftijd voor het nuttigen van alcohol. 

Om voor een optimale concentratie te zorgen, zijn ook energydranken, zoals Red Bull en dergelijke, niet in het assortiment opgenomen.

Verkoop van snoep - Grote hoeveelheden snoep zijn ongewenst omdat deze vaak te veel suiker, zout en/of vet bevatten. Bovendien remmen grote hoeveelheden ook de eetlust voor de latere maaltijd. Daarom hebben wij er voor gekozen om ‘los’ snoep te verkopen. 


Er zijn wel grotere verpakkingen en rollen, de keuze daarin zullen we verder terugbrengen. Ook verkopen we candybars in het standaard formaat, kingsize repen worden geweerd.

Wie wil trakteren is daarin vrij, ook wat betreft wat men wil trakteren. Een traktatie is een extraatje, het is dus helemaal niet nodig dat het groot of veel is. Een goede hoeveelheid calorieën voor een traktatie is circa 100 kcal. Bij DHB zijn met regelmaat kinderfeestjes en ook daar is het de gewoonte dat er nog een snoepzakje mee naar huis gaat. Gelijktijdig met de snoepzak krijgen de kids een reistandenborstel met daarop: www.dehechteband.nl Op deze wijze willen wij kinderen op een leuke en simpele manier bewust maken dat men moet zorgen voor een gezonde balans.

Twee keer per jaar heeft DHB een toernooi waarbij Chips of een Zuurstok de prijzen zijn. De kinderen vinden dit de leukste toernooien van het jaar en deze traditie willen we niet zomaar aan de kant schuiven. Om ook hier de balans tussen gezond en minder gezond in evenwicht te houden gaan we vanaf nu daar een appel aan toevoegen.

Bij nevenactiviteiten als het Pietenfestival trakteren we sinds vorig jaar tussendoor niet meer op pepernoten of andere zoetigheden. Daarvoor in de plaats is er voor ieder een gezonde fruitstick.

Bij de meeste van onze activiteiten zorgen we altijd dat fruit één van de traktaties is.

Ook onze sportkantine is verplicht om gasten desgevraagd te kunnen informeren over allergenen die voorkomen in de aangeboden producten. Wij hebben er voor gekozen dit volgens mondelinge informatie te doen als onze gasten daar om vragen.

Op onze prijslijst achter de bar staat vermeld: Heeft u een allergie? Meld het ons.

Indien nodig zullen wij bij activiteiten waaraan leden deelnemen met de bekende of andere allergieën ons inspannen om hen een vervangend alternatief te kunnen aanbieden. Ook kan het zijn dat bepaalde voedingsmiddelen op dat moment helemaal worden geweerd, losse pinda’s en pindakaas is daarvan een voorbeeld.

We zullen een lijst samenstellen met onverpakte producten die wij verkopen of toevoegen en waar mogelijk allergenen in zitten. De eerste opzet van deze lijst dient in het 1e kwartaal van 2017 gereed te zijn, vervolgens zullen we, op basis van verpakkingen en/of etiketten die op de (tussen)producten staan vermeld, de lijst aanvullen. Deze lijst zal een vaste plaats krijgen zodat onze medewerkers altijd de juiste informatie bij de hand hebben.

Van 14 allergenen moeten we kunnen aangeven of ze voorkomen in onverpakte producten die wij verkopen. Het gaat om de volgende allergenen: - glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst haver, spelt en kamut - ei - vis - pinda - noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten - soja - melk (inclusief lactose) - schaaldieren - weekdieren - selderij- mosterd - sesamzaad - sulfiet en lupine.

Zo bevatten de volgende producten die door ons verkocht worden mogelijk allergenen: Tosti’s, onverpakt snoep, knakworst, sauzen als mosterd en mayonaise, kaas, worst, cappuccino en andere koffie waaraan melk is toegevoegd, soep, broodjes, frisdrank (onverpakt) of ranja.

Budovereniging De Hechte Band werkt structureel aan een Gezonde kantine We zullen doorlopend de markt in de gaten houden wat betreft vraag en aanbod. Ook de komst van ‘nieuwe’ voedingsmiddelen heeft onze aandacht. We zullen met regelmaat seizoensgebonden producten aanbieden.